Somuncu Baba Ve Hulusi Efendi 25. Kez Anıldı
Binlerce insan gönül sultanlarını anmak için Darende’ye akın etti.
Darende ilçesindeki Somuncu Baba Külliyesi’de gerçekleştirilen anma merasimine Merkez Valisi Adnan Yılmaz, Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş, Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş, Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı H. Hamidettin Ateş, AK Parti Malatya Milletvekilleri Av. Bülent Tüfenkci, Av. Nurettin Yaşar, Sivas Sarkışla Kaymakamı Davut Gül, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Battalgazi Belediye Başkanı Salahattin Gürkan, iş adamları, STK temsilcileri, daire müdürlerinin yanı sıra ülkenin değişik kentlerinden binlerce vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetleri başlayan anma merasiminde daha sonra Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi anlatan konuşmalar, tasavvuf musikisi ve 1001 hatim duası yapıldı. Program katılımcılara dygu dolu anlar yaşamasına sebep oldu.
2013 yılında hizmete giren yeni cami ile birlikte son şeklini alan Somuncu Baba Külliyesinde yapılan anma merasimine çevre il ve ilçelerinden 5 bine yakın kişi katıldı. Merasime ayrıca 50 kişilik Bosna-Hersek’li gurupta katıldı.
Darende’de eğitim, sağlık, turizm, sosyal ve kültürel bir çok alanda hizmetler veren Hulûsi Efendi Vakfı’nın 23 yıl Kültür Etkinlikleri ve sempozyum şeklinde, son 2 yıldır da anma merasimi şeklinde düzenleniyor.
Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan ve Somuncu Baba adıyla ünlenen şeyh Hamid-i Veli Hazretleri ile O’nun temiz neslinden gelen¸ ömrünü insanlığa hizmete adayan¸ büyük mutasavvıf ve Gönüller Sultanı Es-Seyyid Osman Hulûsi Ateş Efendi gelenekselleşen anma merasimi ile yâd ediliyor.
Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Hulûsi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Demir “İnsanları aydınlığa eriştiren maneviyat erenleri arasında yer alan Hz. Peygamber (s.a.v.)’in temiz neslinden 24. Kuşaktan evlad-ı Rasul, Somuncu Baba/ Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri’nin Darende’yi şereflendirmesi, mübarek kabrinin ve temiz neslinin bu kutlu diyarda hizmet ocağını yüzyıllardır tüttürmüş olması, gönülleri ihya etmesi, inkâr edilemez bir hakikattir” dedi.
1986 yılında Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin kendi ismiyle kurduğu Vakfın hizmetlerini ilk günden bu yana Türkiye genelindeki il ve ilçelerdeki temsilcilikler vasıtasıyla devam ettirdiğini belirten Demir, “Vakıf anlayışı güzelliklerle dolu bir kavramdır. Vakıf düşüncesi bizim inancımızın, tarihimizin, kültürümüzün vazgeçilmez bir unsurudur. İnsanî duyguların en güzel tezahürünün vakıf yoluyla olduğu hepimizin malumudur. ‘’İnsanların en iyisi insanlara faydalı olanıdır.” prensibine candan sarılan ecdadımız, vakıf anlayışıyla, insanlığın hizmetine hayatlarını ve bütün variyetlerini adamışlardır. Hizmeti sadece insanlarla sınırlı tutmamış, mahlûkata da yararlı olmayı vakıf geleneği içinde sürdürmüşlerdir” diye konuştu.
Vakfın Mütevelli Heyet Başkanı Hamid Hamidettin Ateş’in önderliğinde “Her canlıya hizmet” düsturu çerçevesinde planlı, programlı bir şekilde hızla devam eden çalışmaların tamamının, insana verilen değerin en mükemmel bir göstergesi olduğunu belirten Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Huzurlarınızda kendilerine kalbi şükranlarımızı arz ediyorum. İleri ufuklara bakan, geleceği mazideki köklerimizle inşa etmeyi hedefleyen, birçok hayri hizmetle birlikte, bu külliyenin bu güzel hale gelmesinin en önemli müsebbibi Vakıf Mütevelli Heyet Başkanımız Muhterem H. Hamidettin Ateş Efendi’nin gönlündeki güzelliklerin yansımasıdır. Bizler aslında her eserin her taşında, her güzel gönlün nakışında bu güzellikleri görebiliriz. Önemli olan güzel bakabilmek, örnek alabilmektir. Somuncu Baba Hazretleri ve Hulûsi Efendi Hazretlerini iyi anlayabilmek ve herkese hoşgörülerini, insan merkezli irfan anlayışlarını, eserlerini iyice anlatabilmektir”
Anma merasiminde daha sonra söz alan Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser ise Hulusi Efendi’nin Sosyal Hayata etkileri üzerine bir konuşma yaptı. Hayatının tamamını insanlığa hizmete adayan Osman Hulûsi Efendi’nin birçok çalışmalarda bulunduğunu ve birçok vakıf faaliyetlerine iştirak ettiğini belirten Eser, “Öyle bir hayat yaşamıştır ki, gerek insanî ilişkilerde, gerekse imar hadiselerinde ve hayır müesseseleri yapımında en önde gitmiştir. Darende ve çevresindeki hemen hemen bütün hayır işlerinde Osman Hulûsi Efendi’nin olması, O’nun ne kadar aktif bir insan olduğunun delilidir” dedi.
Özellikle mimarî alanda ecdadın yapmış olduğu atılımların bütün dünyaya örnek olacak nitelikte olduğunu dile getiren Eser, tarih sahnesine bakıldığında ecdadın her gittiği ve yerleştiği yerde devrinin iftihar verici medeniyetini inşa ettiğinin görüleceğini söyledi.
Başkan Eser konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Asırlardır Şeyh Hamid-i Veli/Somuncu Baba Camii’ni ayakta tutan ruh; saf iman, tertemiz bir itikat, hizmet aşkı, ruh birlikteliği ve kültürel değerlerimizdir. Çeşitli restorasyonlarla bu mabedin yüzyıllardır etrafına ışıklar saçması bir kültürel faaliyettir. Yüzbinlerce ziyaretçiye daha iye hizmet verebilmek maksadıyla yapılan imar ve ihya faaliyetleri, vakıf hizmetleri ile yeni cami projesi gönül birliğinin en müstesna örnekleridir. Hulûsi Efendi’nin, Darende merkezindeki her okul, cami ve kültür yapıtında harcı vardır. Kendi okulunu kendin yap kampanyasına katkısından ötürü Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıkça Malatya’yı temsilen Ankara’ya davet edilen tek kişidir. Dinî olduğu kadar, millî ve insanî duyguları da inançla dolu olan ve evrensel bir kültüre sahiptir.
Hulusi Efendi yaşamış olduğu, mamur etmeye çalıştığı Darende’nin sağlık hizmetleri açısından da en üst seviyeye gelmesini çok arzulamıştır. Bu gayeye matuf olarak, şahsi gayretleriyle ilçe hastanesine bir jeneratör temin edip, hastaneye bağışlamıştır. Sağlık Bakanı Mehmet Aydın zamanında Darende’nin ihtiyacı olan¸ Hızır Acil Servis Ambulansının alımı için, 10 Mart 1986 tarihinde zamanın Sağlık Bakanına yardım çekini takdim ederken Darende’nin sağlık sorunları dile gelmiş ve Darende’ye 200 yataklı hastane yaptırmayı vaat etmiştir. Darende’nin, gerek Malatya merkezine ve gerekse diğer komşu il merkezlerine uzak olması sebebiyle bu hizmet çok daha da önem kazanmıştır. Onun bu arzusu kendisinin başlattığı hizmetleri ileri safhalara taşıyan oğlu Hamidettin Efendi’nin gayretleri ile gerçekleşmiş, özel hastane konfor ve özelliklerini taşıyan muhteşem bir sağlık tesisi ortaya konmuş, bu esere Hulusi Efendi’nin ismi verilerek hizmet taçlandırılmıştır.
Allah’a binlerce kere şükrediyoruz ki iyi ki Somuncu Baba Hazretleri burayı yurt edinmiş, evlatları Darende’yi mekan tutmuştur. Allah bu maneviyat ışıklarını üzerimizden eksik etmesin”
Programda daha sonra söz alan Uzman Tarihçi Resul Kesenceli’de bugün bir bayram sabahı Şeyh Hamidi Veli Hazretleri ve Hulusi Efendi Hazretlerinin manevi huzurunda olduklarını belirterek “Aynı zamanda Şeyh Hamidi Veli Hazretlerinin 13. Kuşaktan torunu kendi ismiyle maruf Hamid Hamideddin Ateş Efendi ile birlikteyiz. O’nun işaretiyle, himmet ve duaları bereketiyle Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Anma merasimin de bir aradayız İki bayramı birlikte kutluyoruz. Bayramımız mübarek olsun” dedi.
Somuncu Baba’nın hoşgörü içerisinde 600 yüz yıldır bütün insanlık âlemine gül rayihaları dağıtan maneviyat membaı olduğunu ifade eden Kesenceli, “Hulusi Efendi Hazretleri; asrımızdan gelecek asırlara bir sel gibi çağlayıp coşan, insana sevgiyi maya maya yoğuran asrımızın büyük mutasavvıfı, gönüller sultanıdır. Gerçeği bilme ve bulma yolunun bu iki büyük sultanı; tasavvufun yedi veren gülü, sevginin gönüllerdeki muhabbet bağıdır. Onlar öyledirler ki seven inanan gönülleri nakış nakış sırlıyorlar. Hakkın birliği yolunda insanlara en güzel kılavuz oluyorlar. İşte bugün yüzlerce kilometre uzaktan, yurdumuzun dört bir yanından ve yurt dışından, Bosnadan bu ulvi çağrıya kulak vererek, davetimize icabet den sevgili dostlarımızla beraberiz. Sınır ve mesafe tanımayan bu beraberliğin temeli sevgi, samimiyet ve muhabbettir” diye konuştu.
Kestenceli konuşmasına şöyle devam etti:
“Hulusi Efendi’yi anlamak, onun eserlerini görmek, muhterem evladı ve halefi Vakıf Başkanımız Hamid Hamideddin ATEŞ efendinin onun izindeki gayretlerini müşahede etmek, irfan ve hizmetin kapılarını ardına kadar açmak ve bu selsebil çeşmeden doyasıya içmektir. Asırlara Hitap eden Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’yi anlamak, O’nun yaşantısını örnek almak, eserlerindeki mesajlarının idrakinde olabilmekten geçer. Divan-ı Şerifinden şu iki örneği vermek istiyorum.
Yüz dört kitâbın sırrını yârın yüzünden okuyup
Ol mushaf-ı hüsn ile dolmuş mağz-ı Kur’an olmuşum
(Yüz dört kibabın sırrını yârın yüzünden okuyup, o güzellik mushafı ile dolmuş, Kur’ân’ın ruhu, özü olmuşum.)
Somuncu Baba ocağıdır Zâviyem
Yüce veliler yatağıdır Zâviyem…
Bunda huzur bunda sürur bunda nûr Hep güzeller oymağıdır Zâviyem”
Bosna Hersek’ten gelen misafir grubun temsilcisinin de konuşma yaptığı merasimde daha sonra kısa bir konuşma yapan Merkez Valisi Adnan Yılmaz ve Malatya Milletvekilleri Av. Bülent Tüfenkci ile Av. Nurettin Yaşar, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’nin gönülleri imar eden vakıf medeniyetinin yaşatılmasında her zaman ülkemizde öncülük etmiş olan Hulusi Efendi Vakfı’nın düzenlemiş olduğu bu anma merasiminde Gönül Sultanlarını yad etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.
Merasimin sonunda protokol ve katılımcılar Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerinin türbelerini ziyaret ederek dua etti.