Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, 2014 yılında il sınırları ile birlikte Büyükşehir olan Malatya’nın, genel trafik sorununun çözülerek, geleceğin planlanması için hazırlık çalışmaları tamamlanarak, ‘2035 Hedef Yılı Malatya İli Ulaşım Ana Planı’ ihalesi yapıldı.
Mevcut ulaşım sorunlarının kent ekonomisinin hızını azalttığı ve büyük çapta maddi ve manevi kayıplara yol açtığı belirtilerek, yapılacak olan Ulaşım Ana Planı sayesinde; uzun vadeli planlar yapılarak kentin milli servetinin daha verimli kullanılması, toplu taşıma sistemlerine öncelik verilerek bir yandan kentte günümüzde yaşanan ve diğer yandan da gelecekte oluşması beklenen ulaşım ve trafik sorunlarının çözümü için kısa, orta ve uzun dönemlerde uygulanacak çözümlerin geliştirilmesinin sağlanacağı belirtildi.
Çalışma 3 kategoride yapılacak
Malatya’nın gelecekteki 20 yıllık ulaşım sistemini belirleyecek olan Ulaşım Ana Planı çalışmaları, 3 alt kategoride yapılacak.
Birinci kategoride; mevcut ulaşım sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerin giderilmesi için kısa dönemde uygulanabilecek ulaşım planlaması, trafik mühendisliği ve trafik yönetimi acil eylemlerini içeren düzenlemelerin yer aldığı ‘Ulaşım ve Trafik İyileştirme Etüt ve Projeleri’nin hazırlanması,
İkinci kategoride; Orta ve uzun dönemde Nazım İmar Planı çerçevesinde ortaya konulan kentsel gelişmenin gerektireceği ulaşım altyapı, işletme sistemleri ile yasal ve örgütsel düzenlemeleri belirleyecek Ulaşım Ana Planı’nın ve bunun uygulanması için gerekli etüt ve projelerin hazırlanması,
Üçüncü kategoride de; Ulaşım Ana Planı kapsamında belirlenecek ‘öncelikli Kent İçi elektrikli Toplu Taşıma, diğer Toplu Taşıma unsurları ve Mevcut Demir Yolu Hattı’ ile ilgili ‘Mühendislik Ön Projeleri’ ve teknik, mali ve ekonomik yapılabilirliğinin öncelendiği ‘Ön Fizibilite Etüdü’ çalışmaları yapılacak.
Durum tespiti yapılarak, yeni bilgiler toplanacak
2035 yılı hedefli Malatya İli Ulaşım Ana Planı için öncelikle; kentin genel yapısı, karayolu ulaşımı, toplu taşım unsurları, ara toplu taşım işletmeciliği, çevre yerleşimlerin toplu taşım servisleri, şehirlererası ulaşım, şehirlerarası ve ilçe terminalleri, kent merkezli yük taşımaları, özel otomobil ve ulaşım, yaya ulaşımı, ulaşımda engelli erişimi, otopark sistemleri, bisiklet yolları ve alt yapı durumları ile ilgili mevcut durum bilgileri toplanarak, durum değerlendirme analizleri yapılacak.
Daha sonra ise trafik sayımları, otopark etütleri, yolcu anketleri ve engelli erişim etütleri yapılarak, değerlendirme ve öneri plan hazırlıkları ulaşım modellemeleri hedef yılı oluşacak durumlar belirlenecek.
Kısa, Orta ve Uzun vadeli planlar yapılacak
Toplanan veriler doğrultusunda; kısa vadeli ulaşım planı önerileri kapsamında; toplu taşım hizmetleri, ara toplu taşım hizmetleri, çevre yerleşmelerle ulaşım, şehirlerarası ulaşım bağlantıları, kent içi yük taşımaları, karayolu altyapı trafik ve işletme düzenlemeleri, engelli erişimi proje ve yapım çalışmaları ile kurumsal ve yasal yapılanma önerileri geliştirilecek.
Orta ve uzun vadeli planlamalar kapsamında ise ulaşım politikası ile ilgili önlemler, toplu taşım sisteminde yapılacak değişiklikler, motorlu özel araç trafiğinde yapılacak değişiklikler ile yayalar ve bisiklet sürücüleri için yapılacak değişiklikler planlanacak.
18 Ayda tamamlanacak
İhale işlemleri tamamlanan ‘2035 Hedef Yılı Malatya İli Ulaşım Ana Planı’nın 18 ayda tamamlanması planlanıyor. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından İmar Dairesi Başkanlığı ile Nazım İmar Planı çerçevesinde ortak stratejiler oluşturularak bütüncül bir ana plan oluşturma hedefi çerçevesinde çalışmalar yürütülecek. Plan sonucunda da gelecekte oluşacak düzenlemeler, bu plan doğrultusunda yapılarak şehrin gelişimi planlı bir şekilde yürütülmüş olacak.
Çakır: Ulaşım Ana Planı, ulaşım sorununun çözümü bakımından büyük önem taşıyor
Ulaşım Ana Planı çalışmalarının ihale edildiğini ve sürecin kısa süre içerisinde sonuçlanacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, mevcut ulaşım sorunlarının gelecekte yaşanmaması; sorunlara kısa, orta ve uzun vadede çözümler bulunması açısından Ulaşım Ana Planı’nın büyük önem taşıdığını söyledi.
Başkan Çakır, “İlimizin en önemli sorunlarından biri olan ulaşım konusunda ciddi anlamda bir gelişme sağlamak amacıyla 2035 yılı hedef alınarak çalışmalar yapıldı. Sürdürülen çalışmalar kapsamında, hazırlanacak Nazım imar Planı ve Ulaşım Ana Planının birlikte yürütülmesi için ilgili daire başkanlıklarımız arasında ciddi bir işbirliği sağlandı. İhalesi yapılan 2035 Hedef Yılı Ulaşım Ana Planı’nın 18 ayda tamamlanması planlanıyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra imar ve ulaşım planlamaları artık bir birleriyle uyumlu bir şekilde yürütülmüş olacaktır” şeklinde konuştu.