T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı,Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğindeyürütülen ‘Gelecek Turizmde – Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’ ikinci dönem projelerden biri “Malatya’nın Mirası Arslantepe” projesi oldu.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı,Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğindeyürütülen ‘Gelecek Turizmde – Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’ ikinci dönem projelerden biri “Malatya’nın Mirası Arslantepe” projesi oldu.Projenin süreçlerinin ve hedeflerinin paylaşıldığı Teknik İstişare Çalıştayı 23 Ocak Cuma günü Malatya’da gerçekleştirildi.
Malatya’nın 5 bin yıllık arkeolojik mirası Arslantepe Höyüğü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile ‘Gelecek Turizmde – Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu tarafından desteklenecek üç projeden biri oldu.23 Ocak’ta yapılan, proje süreci ve hedefleriningörüşüldüğü Teknik İstişare Çalıştayı’na, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Dr. Adnan Aslan, Malatya Valisi Süleyman Kamcı ve Yardımcısı Abdülkadir Duran,Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen,Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Gelecek Turizmde ekibi ve Proje Danışmanı ve Arslantepe Kazı Heyeti Üyesi Francesca Balossi Restelli katıldı.
Anadolu Efes Kurumsal İletişim Yöneticisi Zümre Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında “Gelecek Turizmde, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşu işbirliğiyle yürütülen ve tüm Türkiye’ye dokunan büyük bir proje. 7 yıldır sürdürülebilir turizm modelleri ile yerel kalkınmaya destek oluyoruz. Arslantepe Höyüğü’nün de Malatya’da yerel kalkınmayı sağlayacak çok değerli bir miras olduğuna inanıyoruz” dedi.
Çalıştayda konuşma yapan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan; “Arslantepe dünya kültürel mirası açısından önemlidir. Arslantepe’nin dünya mirası listesine girmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalıştay, dünya kültürel mirasına önemli bir katkı sağlayacak. Malatya, kimlikli ve kültürel hafızasını koruyan bir şehir olacaktır” dedi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Dr. Adnan Aslan ise yaptığı konuşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, toplum temelli ve sürdürülebilir nitelikli turizmin Bakanlık öncelikleri arasında yer aldığını, yerelden başlayan turizm girişimlerinin, bakanlık 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasında büyük rol oynayacağını, Malatya’nın kültür ve turizm potansiyelinin tespiti, planlanması ve Türkiye turizmi içinde hakettiği yeri alması ile ilgili yürütülen çalışmalara maddi ve teknik her türlü katkıyı vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Proje ile ilgili geliştirilecek aktiviteleri anlatan Proje Danışmanı ve Arslantepe Kazı Heyeti Üyesi Francesca Balossi Restelli ise konuşmasında “Arslantepe modern toplum ile ilgili bütün bilgilerimizi kökten değiştirdi. Arslantepe isminin daha yaygın olmasını, Malatyalılar’ın yanı başlarında duran bu hazineyi bilmelerini ve korumalarını istiyoruz” diyerekprojeyle asıl hedeflenenin bir Arslantepe toplumu oluşturmak olduğunun altını çizdi.
Malatya’nın Mirası Arslantepe hakkında
Arslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği ileBattalgazi Belediye Başkanlığı tarafından geliştirilen,Arslantepe’nin sosyal ve kültürel potansiyelini harekete geçirecek proje ile tarihi günümüzden 5.000 yıl öncesine dayanan Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki arkeolojik yerleşim alanı olan Arslantepe Höyüğü tanıtılacak ve geliştirilecek.
Projeyle bir yandan yöre halkında Arslantepe’yi koruma, sahiplenme ve onunla gurur duyma hissiyatı yaratılarak Arslantepe’nin tanıtımına katkıda bulunulması ve bir turistik cazibe merkezi olmasının sağlanması,diğer yandan da ilçedeki ekonominin canlandırılması amaçlanıyor.
Gelecek Turizmde’ye Stevie Awards’dan İki Ödül
‘Gelecek Turizmde’ projesi başladığı 2007 yılından bu yana sürdürülebilir turizm modelleri yaratarak yerel kalkınmaya verdiği destekle dikkat çekiyor.Her yıl 3 sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağlayan “Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu”, bu yıl 6 binden fazla başvuru alarak bir rekora koşan Stevie Ödülleri’nde “Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi” ve “Toplum İlişkilerinde En İyi Halkla İlişkiler Projesi” olmak üzere 2 ayrı kategoride Bronz Madalya alarak başarısını ortaya koydu.