Trafik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınlayan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Trafikte saygı, sevgi ve sabırlı olmayı asla unutmamalıyız. Eğer sürücülerimiz trafikte birbirlerine karşı sevgi ve saygı kurulları içerisinde hareket edip, sabırlı bir şekilde araç kullanırlarsa kazalar büyük ölçüde azalacaktır. Sürücülerimiz mutlaka bu 3S’yi dikkat etmeli” dedi.
Aynı zamanda Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı da olan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Türkiye’de trafik konusunda yaşanan sıkıntıların önlenmesi, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi çok zor değil. Türkiye’de öncelikle trafik konusundaki eğitim ciddi bir şekilde ele alınmalı ve sürücü eğitimi sisteminde kesinlikle taviz verilmemeli. Türkiye’de sivil toplum kuruluşu olarak ehliyet sisteminin değişmesinde öncü rol oynadık ve 2010 yılında hazırlamış olduğumuz Ehliyet raporumuzu o dönem hem Cumhurbaşkanlığına, hem başkanlığa, hem ilgili tüm bakanlıklar ile tüm kurumlara ve siyasi partilere göndermiştik ve kamuoyuna da açıklamıştık. O raporumuzdaki taleplerimizin büyük bir çoğunluğu bugün gerçekleştirilmiştir. Sürücü kurslarının yeniden düzenlenmesi, sürücü eğitimi ve direksiyon eğitiminin değiştirilmesi, stajyer sürücü uygulamasına geçilmesi, direksiyon sınavının şehir trafiğinde yapılması, sürücü sağlık raporlarının düzenlenmesi gibi taleplerimiz bugün hayata geçirilmiştir. Bu gelişmede vermiş olduğumuz raporun büyük bir katkısı olmuştur” dedi.
“TRAFİK MESLEK LİSELERİ VE TRAFİK MESLEK YÜKSEKOKULLARI AÇILMALI”
Keskin; “İlköğretim eğitiminden itibaren okullarımızda mutlaka trafik eğitimi verilmelidir. Trafik eğitimi veren ‘Trafik Meslek Liseleri’ açılmalı buradan mezun olan öğrenciler, ‘Trafik Teknisyeni’ unvanı ile başta belediyeler olmak üzere trafik ile ilgili tüm kuruluşlarda istihdam edilmeleri sağlanmalı. Şehirlerin trafik düzenlemesi göz kararı ve el yordamı ile değil, teknik olarak düzenlenmeli. Yine iki yıllık eğitim veren Trafik Meslek Yüksek Okulları’nın açılması sağlanmalıdır. Ardından da Trafik Mühendisleri yetiştirecek olan Trafik Mühendisliği Fakülteleri mutlaka açılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığımıza, YÖK’e üniversitelerimize bu konuda önemli görevler düşmektedir. Türkiye trafik konusunda çok büyük kayıplar vermesine karşın, bu sorunu çözecek eğitim alt yapısını olmaması gerçekten çok düşündürücüdür. Üniversitelerimiz, Türkiye’nin toplumsal kanayan yarası olan trafik konusuna artık bilimsel olarak bakabilmelidir” ifadelerini kaydetti.
“20 DAİRELİK BİNANIN 5 ARAÇLIK PARKI BULUNMUYOR”
Şehirlerde bugün en önemli sorunlardan birisinin araç parkı ve otopark sorunu olduğunu söyleyen Keskin, “Yeni dönemde, Belediyelere trafik düzenlemeleri konusunda çok önemli yetki ve görevler verilmesine karşın, ne yazık ki, belediyelerde trafik konusunda uzmanlaşmış, bu konuda eğitim almış görevli sayısı yok denecek kadar azdır. Bu durum ise şehirlerin trafik yoğunluğuna ve akışına göre plansız büyümesine yol açmakta. Belediyeler, imar uygulamalarında mutlaka trafik yoğunluğunu ve trafik akışını göz önündü bulundurmalı. 200 metrekarelik arsalara 5 katlı imar izni veriliyor, ancak apartmanda oturacak vatandaşların aracını nereye park edeceği planlanmıyor. Bir apartmana 20 dairelik inşaat ve imar ruhsatı veriliyor, ama o apartmanın 5 araçlık bir otoparkı bulunmuyor. Araç park yeri olmayan binalara kesinlikle imar izni verilmemelidir” ifadelerini kaydetti.
“3S KURALI, SEVGİ, SAYGI VE SABIR”
Trafikte sürücülerin mutlaka 3S kuralına dikkat etmesi gerektiğini de ifade eden Keskin, “Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de en önemli sorunların başında trafik gelmektedir. Artan nüfus yoğunluğu, plansız uygulamalar ve eğitim yetersizliği ile sürücü ve motorlu araç sayısındaki hızlı artış, trafik sorununu her geçen gün arttırmaktadır. Trafik sorunu sadece bireysel ve sorumlu kurumların çabası ve uygulaması ile değil, toplumsal olarak çözülecek bir sorundur. Trafik kültürünün toplumda yaygınlaşması gerekiyor. Trafikte saygı, sevgi ve sabırlı olmayı asla unutmamalıyız. Eğer sürücülerimiz trafikte birbirlerine karşı sevgi ve saygı kurulları içerisinde hareket edip, sabırlı bir şekilde araç kullanırlarsa kazalar büyük ölçüde azalacaktır. Sürücülerimiz mutlaka bu 3S’yi dikkat etmeli” dedi.
Bu arada, 09-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında kutlanacak olan Trafik Haftası Programı 9 Mayıs Pazartesi günü saat 11.00’de Malatya kongre ve Kültür Merkezi’de yapılacak açılış töreni ile başlayacak.