TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu,beraberinde TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak ile birlikte Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’u ziyaret etti.
Ziyarette ilk olarak konuşan MTSO Başkanı Erkoç, Malatya’nın TARSİM’in iyi bir müşterisi olduğunu dile getirerek “Malatya Türkiye’de TARSİM’e sigorta yaptıran iller arasında ilk sıralarda” dedi.
TSO olarak TARSİM’e sadece üretici tarafından değil, diğer taraftan da baktıklarını belirten Erkoç, özellikle çiçek dönemimin don kapsamına alınması ve riskli bölgelerdeki poliçelere verilen miktarın Malatya ekonomisi içinde bir değer olduğunun farkında olduklarını söyledi. Malatya’da 2014 yılında yüzde 100’e yakın bir ürün kaybının yaşandığını belirten Erkoç, “Yaklaşık 80 milyon civarında hasar nedeniyle destek verildi. Bu senede Malatya yine aynı miktarda bir hasar alacak. Gönül arzu eder ki, üreticilerimizin ürün kaybına uğramasın hem de devletimizin kasasında bu paralar çıkmasın. Ama kayısı maalesef riskli bir ürün” dedi.
Türkiye’deki tarım sigortalarına baktıklarında bölgeler arası bir farklılık oluştuğunu belirten Erkoç, fındıktaki sigorta miktarını ele aldıklarında fındıktaki oranın çok düşük, kayısıdaki oranın ise daha yüksek olduğu ve bu nedenle de şikayetlerin fazla olduğunu dile getirdi. Erkoç, “Malatya’da ova diye nitelendirdiğimiz taban arazide bir ağaç 500-600 kilo ürün verir. Ama sizin getirdiğiniz muafiyet sistemine göre zaten normal bir don olayında da yine o ürünü alma imkanı oluyor. TARSİM’in de burada bazı şeyleri gözden geçirip, aksaklıkları giderme noktasında üreticinin yanında olmak demek, üreticinin sorunlarını çözmek demek. Bu noktada da biz TARSİM’den daha özverili bir çalışma yaparak, bu noktadaki mağduriyetlerin giderilmesi hususunda gayret içerisinde olmalarını arzu ediyoruz” diye konuştu.
Daha sonra söz alan TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu da Malatya’nın TARSİM için önemli bir il olduğunu belirterek, “Bizim Malatyalı üreticilerden beklentimiz, eleştirilecek tarafları bulmakla birlikte özellikle prim fiyatlar konusunda çok eleştiri alıyoruz” dedi.
Malatya’daki üreticilerden riskli yerler dışında kalan alanlarında sigortalattırılmasını isteyen Satoğlu, böylelikle havuz büyüdüğü takdirde fiyatların da düşeceğini söyledi. Bu durumda da en çok üreticilerin nemalanacağını kaydeden Satoğlu, “Biz Malatya’ya her geldiğimizde Malatya Bölge Müdürlüğümüz vasıtasıyla üreticilerimize bunu anlatıyoruz. Çünkü bu sistem, bir sigorta sistemi olmakla birlikte TARSİM’i bir şirket olarak düşünmemek lazım. TARSİM, kar amacı gütmeyen bir kurum. Burada önemli olan üreticimizin yaşadığı sorunları, riskleri giderebilmek üzere kurulmuş bir yapı. Ama bunun belirli bir dengeyi de tutturması, koruması gerekiyor. Verdiğiyle, aldığı arasında bir dengeyi tutturması gerekiyor. Kar amacımız yok” dedi.
Malatya’da ekspertizlerin şuanda sahada çalıştığını belirten Satoğlu, eksperlere talimat verdiklerini ve haktan yana olmalarını istediklerini söyledi. Bu yıl kayısı da yaşanan zirai don afetiyle ilgili çalışmalarda son aşamaya geldiğini ifade ederek 15 Temmuz’a kadar kesin ekspertizlerin tamamlanmış olacağını söyledi. Satoğlu, “İnşallah Allah başka bir hasar vermez ise şuanda mevcut hasarların kesin ekspertizleri 15 Temmuz itibariyle bitecek. Çalışmalar bir hafta 10 gün içerisinde tamamlanmış olacak” şeklinde konuştu.