Çalışma Bakanı Faruk Çelik, işçilerin kıdem tazminatı fonuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
İşçilerin kıdem tazminatı garanti altına alınacak. İşte detaylar…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin kıdem tazminatı fonundan, iş güvenliği yasasına, mesleki yeterlilik belgesinde, Bağ-Kur’luların prim borcu affına kadar birçok konuda açıklamalar yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, katıldığı bir TV programında kıdem tazminatı fonundan iş güvenliği yasasına, mesleki yeterlilik belgesinden Bağ-Kur’luların prim borcu affına kadar birçok konuda açıklamalar yaptı.
Mevcut sistemde işçilerin yüzde 90’ının tazminat alamadığını belirten Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu’nun işçilerin tazminatını garantiye aldığını söyledi.
Yaklaşık 11 milyon işçinin kıdem tazminatı alamadığı bir sistemin sürdürülebilir olmasının mümkün olmadığını vurgulayan Çelik, “Şeffaf bir şekilde konuşmalıyız. Emeğin kaybı nedir ortaya çıkarmalıyız ve bunu kökten çözmeliyiz” dedi.
Çelik, fona karşı çıkan sendikaların, bu sorunun çözümü için kendilerine öneri getirmesi gerektiğini söyledi. Bakan Çelik’in konuşmasından öne çıkan bazı başlıklarda şöyle…
CEZALAR YÜZDE 200 ARTTI
Yıllar içinde işçi kaybı oranı düştü ama bir işçinin bile hayatını kaybetmemesi lazım. Hele de ihmal nedeniyle kayıplar olmamalı.
İş Güvenliği Yasası’nın cezai yaptırımları da bulunuyor. İşçi güvenliği için gerekli ekipmanları kullanmak zorunda. İşveren de işgüvenlik standartlarını yerine getirmek durumunda.
Kesilen cezaların oranını yüzde 25-200 arasında artırdık. 3 yıl hapse varan cezalar var. Mesleki yeterlilik belgesi uygulaması getiriyoruz. Artık her işi yaparım gibi bir yaklaşımla bir meslek icra edilemeyecek. Uluslararası standartlarda ve uluslararası geçerliliği olan bir belge alma zorunluluğu getireceğiz.
Sınava girmeden belge almadan sıvacı, demirci olunamayacak. 600’e yakın mesleki standardı belirledik. Öncelikle çok tehlikeli işlerden başlıyoruz. 6 milyon 700 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan işçi var.
BAĞ-KUR’LUYA MÜJDE
Bağ-Kur’a 2 ay prim borcu olan sağlıktan yararlanamıyordu. Bu 20-30 yıllık bir sorundu. Bu şekilde 1 milyon 300 bin kişi vardı. Biz bu kişilerden alacağımızı ve kişilerin sigortalılık süresini dondurduk. İhya hakkı da getirdik. Borcu var diye, kimsenin sağlıktan yararlanma hakkı elinden alınamaz.
KPSS KALKACAK MI?
BAKAN Faruk Çelik, KPSS sınavının kaldırılmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını bildirdi.
Bir soru önergesini yanıtlayan Çelik, Devlet Memurları Kanunu’nun 50’nci maddesinin birinci fıkrasında, devlet kamu hizmeti ve görevlerine devlet memuru olarak atanacakların, açılacak devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu hükmünün bulunduğunu söyledi.
VİCDANEN RAHATLADIK
Maluliyet aylığı düzenlemesinde 40 yıldır ciddi bir değişim olmadı. Örneğin bir böbrek hastası organ nakli olduktan sonra iyileştiyse maluliyet aylığı kesiliyor.
Getirdiğimiz düzenleme ile nakil olan kişi hayatı boyunca maluliyet aylığı almaya devam edecek. Bunu yaptığımız için vicdanen çok rahatladığımızı söyleyebilirim.
Kaynak – internethaber