Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, güvenli gıda konusunda Bilinçli Sağlıklı Yaşam Dergisi’ne konuştu. Vatandaşların özellikle hayvansal ürünleri alırken dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Artık, “Gıda uzmanlık isteyen bir konudur. Bilimsel veriye dayanmayan “öyle diyorlar” gibi saçma tanımlamalar ile tüketiciler aldatılmaktadır. Bunlar uzman değil hastaları muayenehaneye sevk söylemleri yapan gıda cahilleridir” dedi.
Hayvansal gıdaya dikkat
Vatandaşları özellikle hayvansal gıda konusunda uyaran Prof. Dr. Artık, “Tüm gıdaları etiket okuyarak satın almaları tüketiciler için çok önemlidir. Hayvansal kökenli gıdaların riski daha fazladır. Bu nedenle açıkta satılan ve menşei belli olmayan gıdaların satın alınması doğru değildir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle gıdalarda taklit ve tağşiş oldukça artış göstermektedir. Taklit ve tağşiş tanımı yapılırken ülkemizdeki tüm gıda üretiminin bu şekilde olduğu algısı kesinlikle doğru değildir. Çünkü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt ve onayı ile üretim yapan firmalar belli kurallara uymak zorundadır. Aksi halde hem ceza almakta, hem de firmalarının isimleri ve gıda maddeleri basında olumsuz şekilde yer almaktadır” diye konuştu.
Dikkatli ve sorgulayıcı olun
Türkiye’de bazı üreticilerin ve tüketicilerin dikkatsizliğinden ve bilinçli tüketici olmamalarından faydalanarak ticari amaçlar ve haksız kazanç uğruna taklit ve tağşişe yönelebildiklerini söyleyen Prof. Dr. Artık şu uyarılarda bulundu: “Bunun önüne geçmenin yolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetim yapması yanında öncelikle vatandaşların bilinçli ve dikkatli birer tüketici olmaları, aldıkları ürünlerin etiket bilgilerini mutlaka okumaları, dökme olarak tabir edilen menşei belli olmayan veya şüpheli olan gıda maddelerini alırken dikkatli ve sorgulayıcı olmalarıdır.”
Organik gıda sertifikası yok
“Organik gıda miktarı çok yüksek miktarda değildir. Organik diye insanlara satılan gıdaların bir çoğunun sertifikası yoktur. Yani organik değildir. Sokak sütünün organik diye satılması ile Brusella zengin hastalığı olmuştur. Sokak sütü satılması halk sağlığı açısından çok risklidir. Medyada özellikle televizyon kanallarında şunu yiyin bunu yemeyin gibi birçok kişi vatandaşları yönlendiriyor. Gıda uzmanlık isteyen bir konudur. Bilimsel veriye dayanmayan “öyle diyorlar” gibi saçma tanımlamalar ile tüketiciler aldatılmaktadır. Bunlar uzman değil hastaları muayenehaneye sevk söylemleri yapan gıda cahilleridir. Tüm dünya ülkelerinde Dünya Sağlık Örgütü kuralları ve gıda mevzuatı uygulanmaya çalışılarak gıda güvenliği sağlanmaya çalışılmaktadır. Tüm dünya ülkelerinde gıda güvenliği en öncelikli konudur.”