Büyükşehir Belediyesi, Doç. Dr. İsmail Aytaç’ın hazırladığı “Geleneksel Malatya Evleri Envanteri”ni yayınladı.
220 sayfalık eseri renkli resimli olarak özel baskıyla yayınlayan Büyükşehir Belediyesi, Malatya evleri ve konaklarının hem tanıtımını sağladı hem de geleceğe aktarılmasında büyük bir hizmete imza atmış oldu.
Çakır: Şehirler, eski eserlerin varlığı ile geleceğe tutunurlar
Geleneksel Malatya Evleri Envanteri’nin ‘Takdim’ yazısında tarihi bilmenin önemine vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bir şehir, her şeyden önce ‘tarih’ demektir. Yüzlerce tarihi yaşanmışlık bir araya gelir bir şehri şehir yapmak için. Şehirler, zamanın unutulmaya mahkum ettiği tarihi ayrıntılarla bezenmiş, günümüzde hala izlerini bulabileceğimiz eski mimari eserlerin varlığı ile yaşar, geleceğe tutunurlar. Bu anlamda Malatya, tarih boyunca farklı inanç ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlere ait bir çok özgün mimari yapıyı günümüze kadar koruyabilmiş ender illerimizden biridir” görüşlerini kaydetti.
Yeni nesillere ışık tutacak
Malatya kültürüne ait ev ve konakların derlenerek bir arada sunulmasının Malatya’nın geleceği adına oldukça büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Başkan Çakır, “Büyükşehir Belediyesi olarak istedik ki ilimizin zengin tarihi ve kültürel birikimlerine ait eserler kayıt altına alınarak unutulmasın, yeni nesillere birer pusula gibi yön vermeye, ışık tutmaya devam etsin” ifadelerini kullandı.
Geleneksel Malatya Evleri Envanteri’nde merkez ve ilçelerde inceleme çalışmaları yapılarak mimari bilgileri çıkarılan evler yer alıyor.
İnternetten ulaşılabiliyor
Malatya Büyükşehir Belediyesi Resmi İnternet Sitesi olan www.malatya.bel.tr üzerinden de esere ulaşılabiliyor. İnternet sitesinin e-kütüphane bölümünden Geleneksel Malatya Evleri Envanteri’nin tamamı görülebiliyor.