Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı çeşitli etkinliklerle Malatya’da kutlanıyor
Keskin: Ahilik Kültürü okullarda ders olarak okutulmalı
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, bugün Türkiye’de ekonomik hayattan siyasi hayata kadar tüm yaşam alanında Ahilik kültürünün hakim kılınması gerekmektedir. Bu nedenle Ahilik Kültürü okullarda ders olarak okutulmalıdır.” dedi.
4 AYRI ETKİNLİK YAPILACAK
Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da ilk tören 24 Mayıs Salı günü saat 10.00’da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başlayacak. Burada anıta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin’in çelenk sunumu ve saygı duruşunun ardından ikinci tören saat 10.30’da Halk Eğitim Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek ve Ahilik Kültürü konulu konferans verilecek. Üçüncü tören ise saat 13.00’de Asayiş Şubesi’nin yanındaki Yeni Şire Pazarı Meydanı’nda yapılacak. Buradaki etkinlikte Şed kuşatma Töreni, Yılın Ahisine ödülünün verilmesi ve Ahilik Pilavı’nın ikramı gerçekleştirilecek.
Ahilik Kültür Haftası kapsamında şehitler için yine 24 Mayıs Salı günü İkindi Namazı öncesinde Yeni Camii’de Mevlid-i Şerif okutulacaktır.
“SOSYAL VE EKONOMİK ANLAMDA TOPLUMA ÖNEMLİ KATKILAR SUNUYOR”
Bu arada, MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ahilik haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, “Ahilik halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma hayatında iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyoekonomik bir düzendir. Ahilik, ahlak, eğitim-bilim, organizasyon, kalite-standardı, üretici-tüketici ilişkisi, denetim gibi konularda toplumsal yapıyı düzenleyen sistemdir. Ahilik geleneği esnaf teşkilatı olarak bilinse de, toplumsal barışın sağlanmasında önemli bir yapıtaşı olmuştur. Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan sosyal barış, geçmişte Ahi Teşkilatlarında yapılan mesleki eğitim, yardım sandıkları ve sosyal güvenlik uygulamaları, kişilik eğitimi gibi faaliyetleri ile sosyal ve ekonomik anlamda topluma önemli katkılar sunmuştur. Ahilik anlayışı devletine sahip çıkarken sivil toplumunda güçlendirilmesinden yanadır.
“OKULLARDA DERS OLARAK OKUTULMALI”
“Ahiliğin kökeni ne olursa olsun Ahi ahlakı, temelde Kur’an ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır.” diyen Keskin, “Ahi ahlakı birinci derecede din kaynaklı olup, Hz. Peygamber ahlakıdır. Bütün mesleklerin kaynağı yine peygamberlere dayanmaktadır. Peygamberler Ahilik sisteminde esnaf ve sanatkarımızın ilk ustalarıdır.” ifadesini kaydetti.
Ahilik kültürünün okullarda okutulması ve öğretilmesi gerektiğini ifade eden Keskin, “Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bu nedenle, bugün Türkiye’de ekonomik hayattan siyasi hayata kadar tüm yaşam alanında Ahilik kültürünün hakim kılınması gerekmekte ve alt yapısının sağlam zeminde oluşturulması lazımdır. . Bunun için kendi öz kültürümüz olan Ahilik Sisteminin okullarda ders kitaplarında okutulması geleceğimiz için büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.
Keskin, esnaf ve sanatkarları Ahilik Kültür Haftası kutlamalarına katılmaları çağrısında bulunarak, “Ahilik sistemine önce esnaf ve sanatkarımızın sahip çıkması gerekmektedir. Esnafımız kendi kültürüne sahip çıkmalı, yaşamalı ve yaşatmalıdır.” dedi.