Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2015 yılı asgari ücret pazarlıklarının başlamasının ardından asgari ücretlilerde vergi alınmamasına yönelik konu yeniden gündeme geldi
Üç çocuğu bulunan ve eşi çalışmayan asgari ücretlilere sıfır vergi uygulanmasını öngören Gelir Vergisi Yasa Tasarısı gecikince, başka bir yasanın içine tek maddelik düzenleme konularak uygulama öne çekilecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında dün ilk toplantısını yaptı. Türk-İş’in asgari ücretten vergi alınmaması talebini değerlendiren Bakan Çelik, geçen yıl TBMM’ye sunulan yasa tasarısında yer alan 3 çocuktan alınan gelir vergisinin kaldırılmasıyla ilgili düzenlemenin yürürlüğe giremediğine işaret etti.
Çelik, “Bugün, Maliye yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, Meclis’te çıkacak yasalardan birine ilave edilmesi konusunda değerlendirmemiz, şu anda sürüyor. Umarım, bu konuda da neticeyi alırız” dedi.
Çelik, işgücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesine devlet tarafından müdahale edilmesini sağlayan yegâne aracın asgari ücret olduğunu vurgulayarak, işverenlerin daha yüksek ücret belirleyebileceğine dikkat çekti.
“SİHİRLİ FORMÜLÜ PAYLAŞSINLAR”
İşçi Heyeti Başkanı Türkİş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, çalışanların üçte ikisinin asgari ücret düzeyinde çalıştığını söyledi. Irgat, “Net asgari ücret halen günde 29 lira 79 kuruş düzeyindedir. Bu rakamın 1-2 lira artırılmasıyla çalışanların geçim koşulları düzelmez. Ülkeyi yönetenler ve işverenler, bunun sihirli formülünü asgari ücretli işçilerle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır” diye konuştu. İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir ise ülkede asgari ücretle çalışıyor görünen ve toplu iş sözleşmesinden yararlanan bir işçinin 2014’ün ikinci yarısında işyerine aylık maliyetinin ortalama 2 bin 423 lira olduğunu savundu.
İŞÇİNİN DÜŞÜNME SÜRESİ 2 YILA ÇIKACAK
Çelik, özelleştirilen kurumlarda çalışanların aynı işyerinde çalışmaya devam etme ya da kamuda 4/C statüsünde çalışmayı tercih etme süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılacağını söyledi. Çelik, bu konudaki Bakanlar Kurulu kararının Başbakanlık’a gönderildiğini ifade etti.
120 ENGELLİ GİRİŞİMCİYE 36 BİN LİRA HİBE VERİLECEK
Bakanlık olarak engellilerin mesleki eğitimi için 10 yılda yaklaşık 120 milyon lira kaynak aktarıldığını belirten Çelik, 25 bin engelliyi meslek sahibi yaptıklarını söyledi. Çelik, engelli çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanan cezalardan 59 milyon lira kaynak biriktiğini, bu kaynaktan, kendi işini kurmak isteyen, ilk etapta 120 engelliye 36 bin lira hibe vereceklerini belirtti. Çelik, üç aylık periyotlarla bunların sayısını artıracaklarını kaydetti.
Kaynak: ülkehaber